Buitenland & Veiligheid

  • De Europese Unie moet samen sterker staan in een steeds instabieler wordende wereld.
  • Defensie bewaakt onze veiligheid. Alle lidstaten moeten daarom meer investeren en beter samenwerken.
  • Binnen Europa moet we onze digitale systemen beter beveiligen.
  • We beschermen de vrijheid, democratie en rechtsstaat: onze liberale waarden.

1. Defensie en buitenlandse zaken.

De wereld is in korte tijd erg veranderd en er niet veiliger op geworden. Om onze vrijheid en manier van leven te beschermen hebben we een Europese Unie nodig die een vuist kan maken op het wereldtoneel. We hebben als EU laten zien dat we één blok kunnen vormen als het erop aankomt. Daarom zou één lidstaat niet langer het opleggen van sancties moeten kunnen blokkeren. Maar er is meer voor nodig om ook op langere termijn slagvaardig op te treden.

Wat is nodig?

Investeringen in defensie zijn dringend en noodzakelijk. Lidstaten moeten zorgen dat zij hun krijgsmacht op peil houden. De NAVO-norm is hierbij richtinggevend, maar er is meer nodig.

Naast extra geld is betere samenwerking en afstemming tussen de EU-lidstaten van groot belang. Bijvoorbeeld door samen materieel in te kopen en te ontwikkelen. De NAVO beschermt ons continent in militaire zin; de EU vult de NAVO aan maar moet ook in staat zijn zichzelf te verdedigen.

Steeds vaker zien we ook dreigingen onder de drempel van militair geweld. Spionage, het beïnvloeden van verkiezingen, cyberdreigingen, desinformatie of economische dwang tegen een lidstaat. In de Europese Unie zijn we goed gepositioneerd om ons land daartegen te beschermen.

Internationaal kan Europa sowieso effectiever namens de lidstaten optreden. Nu houdt één land soms tegen dat Europa optreedt tegen grootmachten als China en Rusland. Waar het nodig is om Nederland te beschermen, kan Europa besluiten nemen in het buitenlandbeleid met een gekwalificeerde meerderheid. Een uitzondering vormt deelname aan militaire missies; dat bepalen landen zelf.

Waar nodig treft Europa sancties tegen agressieve grootmachten. Zo is de relatie met Rusland wezenlijk veranderd door het neerhalen van MH-17 en de oorlog tegen Oekraïne. Nederland blijft unanieme steun vragen van Europa om Rusland ter verantwoording te roepen.

Malik

Malik Azmani:

"Om de slagvaardigheid van de Europese Unie te vergroten moeten we haar hervormen. Nu kan één land in de Europese Raad bijvoorbeeld sancties blokkeren. Dat willen wij veranderen. Op het wereldtoneel trekken we op met de bekende democratische partners. Maar we moeten als EU ook met een realistische en strategische blik naar de landen om ons heen kijken. Wat mij betreft richten we ons hierbij speciaal op Marokko, Tunesië en Turkije. Dat zijn landen waar we mee kunnen samenwerken op allerlei terreinen, waaronder migratie."

Bart

Bart Groothuis:

"Europese defensiesamenwerking maakt de NAVO sterker en zorgt ervoor dat we onszelf kunnen verdedigen. Het ontwikkelen en aankopen van nieuwe wapensystemen kan Nederland bijvoorbeeld niet meer alleen. Dat moeten we gezamenlijk doen. Daarnaast kan de Europese Unie veel nieuwe dreigingen helpen tegengaan. Zo komt de EU sterker te staan, als krachtige facilitator van en aanvulling op de NAVO. De NAVO en de EU zijn niet twee verschillende veiligheidsorganen maar een en dezelfde."

2. Digitale veiligheid.

Een groot deel van ons leven speelt zich online af. Onze samenleving wordt ook steeds meer digitaal aangestuurd en geregeld.

Tegelijkertijd groeien digitale aanvallen en misbruik van onze digitale systemen al jaren exponentieel. Cyber spionage en ransomware tasten ons verdienvermogen aan, terwijl desinformatie en buitenlandse beïnvloeding onze democratie in gevaar brengt. Dat is onacceptabel.

Wat is nodig?

Europa maakt wetten zodat vitale infrastructuur en essentiële bedrijven beter beschermd zijn. Ook komt er wetgeving die zorgt voor veiligere digitale producten, zowel soft- als hardware. Daarnaast moeten alle overheden meer doen om aanvallen te stoppen, in plaats van achteraf op aanvallen te reageren.

Bovendien willen wij duidelijke afspraken maken met online platforms over het beschermen van onze democratie en onze rechtsstaat. Het kan verder niet zo zijn dat illegale producten online worden aangeboden, of dat het oproepen tot geweld of haat onbestraft blijft.

Ook mogen kinderen geen gevaar lopen, we willen niet dat ze gevolgd worden als ze online zijn.

Hoe pakken wij dit aan?

Om onze digitale systemen goed te beveiligen, zijn duidelijke regels en investeringen nodig. Wij vinden dat de Europese Unie daarbij niet volledig afhankelijk mag worden van andere landen, zoals China en de Verenigde Staten. We moeten zelf vooroplopen en hier flink in investeren.

Bart

Bart Groothuis:

"Ik hield de pen vast bij het opstellen van Europa’s nieuwe cybersecurity wetgeving. Het delen van informatie was voorheen moeilijk vanwege privacyregels en dankzij de nieuwe wet wordt dat gemakkelijker. Daarnaast hebben we de basisbeveiliging van bedrijven en instellingen fors aangescherpt en verplichten we de overheid bedrijven beter te hulp te schieten als het toch misgaat.

Via de nieuwe Digital Services Act worden platforms verplicht om desinformatie aan te pakken wanneer dit een risico vormt voor onze democratie. Onderzoekers krijgen ook toegang tot data waarmee de effecten van desinformatiecampagnes gemeten kunnen worden. Zodat we bijvoorbeeld kunnen vaststellen of een verkiezingsuitslag onze eigen beslissing was, of dat andere landen zich ermee bemoeid hebben."

Catharina

Catharina Rinzema:

"Online platforms moeten gereguleerd worden en de online rechten van kinderen moeten worden gewaarborgd. De sporen van kinderen mogen online niet worden gevolgd. Wij willen bovendien dat mensen meer controle krijgen over hun persoonlijke gegevens en de informatie die ze online delen. Zodat ze deze bijvoorbeeld mee kunnen nemen naar een ander platform."

3. Rechtsstaat en democratie

In Europa kun je in vrijheid leven. Vrijheid, democratie en rechtsstaat zijn het fundament van de samenwerking in Europa. Deze waarden komen steeds meer onder druk te staan, omdat veel landen in andere delen van de wereld ze niet respecteren. De Europese Unie laat onze manier van leven echter niet bedreigen. Wij beschermen onze liberale waarden.

De Europese samenwerking is niet alleen van de politici en bureaucraten. Wij willen de betrokkenheid van inwoners bij de Europese Unie vergroten. Het moet duidelijker zijn hoe de EU werkt, en wat zij betekent voor Nederlanders. Tijdens de Conferentie over de toekomst van Europa is een gesprek ontstaan die een goede basis vormt om hier verder aan te werken. Zo kunnen we focus aanbrengen in de prioriteiten van de Europese Unie.

Wat is nodig?

Europa treedt op tegen landen die spioneren en ons van binnenuit beïnvloeden, bijvoorbeeld door bemoeienis met verkiezingen. Organisaties die Europa infiltreren met buitenlandse belangen, registreert Europa als ‘agents of influence’, zoals de VS en Australië al doen.

We moeten grip krijgen op de buitenlandse financiering van (religieuze) instellingen in de Europese Unie die onze democratie en waarden willen ondermijnen. Daarnaast blijven we investeren in de aanpak van terroristische organisaties die ons bedreigen.

Maar ook binnen de Europese Unie moeten we onze democratische waarden verdedigen. In lidstaten zoals Hongarije gaat het niet de goede kant op met de rechten en vrijheden van veel minderheden. Het is daarom goed dat lidstaten alleen EU-geld ontvangen als ze de rechtsstaat en de rechten en vrijheden van iedereen respecteren.

Je mag in Europa zijn wie je bent en houden van wie je wilt. Hoewel er veel verbeterd is in de afgelopen decennia, gaat het nog te vaak mis. Geweld en intimidatie van minderheden horen niet thuis in Europa en moeten volledig worden uitgebannen.

Malik

Malik Azmani:

"Ik ben er trots op dat onze liberale politieke familie samen met Nederland vooroploopt in Europa bij de bescherming van onze rechtsstaat en de democratische waarden. De actualiteit laat ons zien dat we hieraan moeten blijven werken, en dat het niet iets vanzelfsprekends is. Het is voor mij niet meer dan normaal dat het respecteren van de rechtsstaat en onze democratische waarden een voorwaarde is voor het ontvangen van geld uit EU-begroting."

Catharina

Catharina Rinzema:

"In de afgelopen decennia hebben we veel bereikt met de emancipatie van de LHTBTQI+-gemeenschap. Toch staan in sommige EU-lidstaten hun rechten onder druk. Dit is onacceptabel. Samen met mijn collega’s in het Europees Parlement zal ik mij blijven inzetten voor de rechten van iedereen. Niet alleen door het aanpakken van geweld en intimidatie, maar bijvoorbeeld ook door het bestrijden van homo-discriminatie bij bloeddonatie. De risico’s zijn nu vele malen kleiner dan vroeger, maar de wetgeving is nog wel gebaseerd op het verleden. Daar moet verandering in komen."