Financiën

Waar gaat dit over?

  • Europese landen en banken moeten hun financiën gezond houden.
  • Strenge voorwaarden aan Europese noodfondsen.
  • Scherp toezicht op banken, ECB en huishoudboekjes.

Wat is nodig?

Nederlanders hebben hun huishoudboekje meestal uitstekend op orde. Dat verwachten wij ook van landen en banken. Dit vormt namelijk de basis voor een stabiele euro. Europa moet de regels streng controleren en handhaven. Daardoor is er minder risico dat landen elkaar te hulp moeten schieten.

Een stabiele euro is essentieel. Daarom moeten lidstaten hun economie versterken, door de nodige hervormingen en investeringen door te voeren. En wat geldt voor EU-landen, geldt ook voor Europese banken. Ook zij moeten hun balansen verder op orde brengen en hun risico’s beperken. Alleen zo staat de Europese economie sterk in een turbulente wereld.

Om de Europese economie tijdens en na de coronapandemie te ondersteunen, is het tijdelijke coronaherstelfonds opgericht. Dit bevat 750 miljard euro aan leningen en giften. Nederland heeft ervoor gezorgd dat economische hervormingen een belangrijke voorwaarde zijn om geld te kunnen ontvangen uit dit pakket. Deze hervormingen worden scherp in de gaten gehouden. Als het nodig is, kunnen lidstaten aan de noodrem trekken.

Caroline

Caroline Nagtegaal:

"De huidige crises onderstrepen het belang van gezonde overheidsfinanciën. Ik zet me daarom in voor strenge Europese begrotingsregels, zodat we de klappen van onder andere de corona- en energiecrisis kunnen opvangen. Verder vind ik het belangrijk dat lidstaten hervormingen doorvoeren, zodat ieder land zoveel mogelijk de eigen broek kan ophouden. Het coronaherstelfonds blijft wat mij betreft dan ook eenmalig. Tot slot vind ik dat de Europese Centrale Bank stevig moet optreden tegen de hoge inflatie en zich hoort te focussen op haar primaire mandaat: het handhaven van prijsstabiliteit. Zo zorgen we voor een stabiele economie en een veerkrachtig Europa."