Klimaat

  • Om klimaatverandering tegen te gaan, werken we samen met andere landen in Europa.
  • Wij willen de ambitieuze klimaatdoelen van Parijs halen.
  • Tegelijkertijd kunnen we met verduurzaming de economie stimuleren.
  • De Green Deal moet behapbaar en betaalbaar blijven voor huishoudens.
  • Wij willen een energiemix waarmee we altijd kunnen vertrouwen op schone energie, kernenergie is hierin onmisbaar.

Wat is nodig?

Om de klimaatdoelen te halen moeten we inzetten op meerdere technologieën. Europa kiest niet op voorhand voor een specifieke energiebron of technologie, maar ondersteunt de meest veelbelovende projecten. We sluiten daarbij technieken als kernenergie niet uit.

De overgang naar een duurzame economie biedt ook kansen voor de ontwikkeling van nieuwe technieken, zoals waterstof. Daarvoor hebben we de beste ideeën van bedrijven en de wetenschap nodig. Nederland moet daarbij vooroplopen. Want dankzij innovatie gaan we de energiebron van de toekomst vinden.

We kunnen duurzamer groeien door afvalstoffen meer te gebruiken als grondstoffen voor nieuwe productie, wat ook wel circulair produceren wordt genoemd. Een circulaire economie biedt kansen voor Nederland. Onze ondernemers, boeren en wetenschappers kunnen hierin vooroplopen en nieuwe productiemethoden exporteren naar andere landen. Milieustandaarden van producten worden stapsgewijs verhoogd, bijvoorbeeld van huishoudelijke apparaten. Daarnaast verduidelijkt Europa het labelen van producten, waardoor consumenten bewust kunnen kiezen voor circulaire alternatieven. Zo kan er meer vraag vanuit de markt ontstaan.

Jan

Jan Huitema:

"Europa moet ruimte maken voor innovatie. Dat is de sleutel om verduurzaming samen te laten gaan met een sterke economie. Ik zet mij in voor een realistisch klimaatbeleid met ruimte voor concurrentie, waarbij duurzaamheid wordt beloond. Mijn initiatiefrapport over de circulaire economie is zeer positief ontvangen en met een ruime meerderheid aangenomen. Het uitgangspunt is dat hergebruik van grondstoffen en materialen moet lonen in Europa. Dat heeft een positief effect op innovatie en werkgelegenheid in de lidstaten en draagt bij aan het behalen van Nederlandse en Europese klimaatdoelen. Namens het Europees Parlement onderhandel ik over het aanscherpen van CO2-normen voor auto’s en bestelbussen. Zo gaan autofabrikanten steeds meer schone auto’s verkopen en zal er sneller een tweedehands markt voor elektrische auto’s ontstaan."

Caroline

Caroline Nagtegaal:

"Ik werk hard aan oplossingen waar de transportsector iets aan heeft en die bijdragen aan de verduurzamingsopgave waar ze vol op inzetten. Zo heb ik rapporten geschreven over schone zeevaart en over de toekomst van de binnenvaart. In het kader van het Fit for 55-klimaatpakket, dat als doel heeft om in 2030 55% emissiereductie te bereiken, ben ik bezig met de uitrol van infrastructuur voor alternatieve brandstoffen. Van meer laadpalen en waterstofvulpunten voor auto's en trucks, tot walstroom voor schepen. En voor de luchtvaart van stroom aan de gate tot elektrisch vliegen."

Bart

Bart Groothuis:

"Namens de Europese liberale fractie Renew Europe was ik medeonderhandelaar op de waterstofstrategie. Voor Nederland betekent dit dat we onze grote industrie kunnen behouden en uitbreiden zonder dat we CO2 uitstoten."