Duurzame producten worden de norm in heel Europa

De EU heeft een nieuwe ecodesign richtlijn afgesloten, waardoor producten langer meegaan, minder energie verbruiken en makkelijker te repareren zijn. Zeker 80% van de milieu-impact van een product wordt bepaald door het ontwerp. Door in de ontwerpfase al stil te staan bij hoe een product gemakkelijker te hergebruiken of te recyclen is, wordt de afvalberg aanzienlijk verminderd. Minder afval is beter voor het milieu en essentieel om de klimaatdoelen te halen.

In 2022 deed de Europese Commissie een voorstel om het zogenaamde kaderrichtlijn ecodesign aan te passen. Hierin staat dat producten op de Europese markt stapsgewijs moeten voldoen aan basisvereisten rondom duurzaamheid. Ecodesign is eerder al succesvol gebleken, zo werd in 2020 al meer primaire energie bespaard dan de totale jaarlijkse energieconsumptie van Nederland!

Namens de Europese liberalen mocht ik in het Europees Parlement onderhandelen over deze ecodesign richtlijn. Hierbij heb ik mij vooral ingezet op drie punten:

1. Het verminderen van administratieve druk voor met name het MKB.

2. Het ontwikkelen van een ketenaanpak voor informatievoorziening in het digitale productenpaspoort.

3. Het creëren van kansen voor innovatieve circulaire bedrijfsmodellen.

Zo pakken we in één klap 80% van de milieu-impact van een product aan! Ecodesign is daarmee echt een ‘no-brainer’ in de ontwikkeling van een Europese circulaire economie.