Toelating nieuwe veredelingstechnieken cruciaal voor duurzame landbouwsector

Het Europees Parlement heeft ingestemd met een voorstel over het toelaten van planten verkregen met nieuwe veredelingstechnieken. Deze nieuwe technologieën, waaronder Crispr-cas, versnellen het conventionele verdelingsproces aanzienlijk. Zo kunnen betere en weerbaardere gewassen worden ontwikkeld - een cruciale stap richting een toekomstbestendige en duurzame landbouwsector.

Al 10 jaar vraag ik in Europa aandacht voor dit dossier. Namens de Europese liberale groep Renew Europe onderhandelde ik over het voorstel van de Commissie. Daarbij richtte ik mij op een drietal doelen.

1. Soepele regels voor planten verkregen met nieuwe veredelingstechnieken
Allereerst dat gewassen verkregen met nieuwe veredelingstechnieken onder deze wetgeving soepeler gereguleerd worden dan traditionele genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s). Dit is essentieel, aangezien planten die zijn voortgekomen uit deze technieken ook op natuurlijke wijze kunnen ontstaan of door middel van conventionele veredelingsmethoden.

2. Gewassen beter bestand maken tegen klimaatverandering
Daarnaast stond de link met de ‘Green Deal’ centraal. In het licht van grote uitdagingen als klimaatverandering en milieuvervuiling biedt de toepassing van ‘nieuwe genomische technieken’ (NGT’s) een instrument om de Europese voedselzekerheid te waarborgen. Zo kan ingezet worden op de ontwikkeling van planten die beter bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden of op het kweken van specifieke resistenties om het gebruik van gewassenbeschermingsmiddelen te reduceren.

3. Geen patenten voor NGT planten
Belangrijk is ook dat het Europees Parlement zich heeft uitgesproken tegen de patenteerbaarheid van ‘NGT’ planten. Dit is cruciaal om deze zaden toegankelijk te houden voor boeren en kleine veredelaars.

Ik ben blij met de goedkeuring van het voorstel. Een beslissing die precies op het juiste moment komt. We hebben de luxe niet om op basis van onderbuikgevoelens nieuwe innovaties uit te sluiten. Met nieuwe veredelingstechnieken kunnen we de natuurlijke verdedigingsmechanismen van planten weer terug kruisen in onze voedselgewassen, zoals aardappelen en granen. Daarmee zijn ze beter beschermd tegen ziekten, plagen en droogte. Dat betekent een lager gebruik van pesticiden en is voedselproductie mogelijk in droge en warme gebieden. Andere delen van de wereld hebben al toegang tot nieuwe veredelingstechnieken, terwijl Europa achterbleef door de strenge GGO-wetgeving. Hierdoor dreigde Nederland haar positie als plantveredelaar te verliezen. Goed nieuws dus dat het Europees Parlement heeft gestemd voor vooruitgang in de Europese agrarische sector.